Porodica  
Zavičaj  
Školovanje  
Studije  
Otkrića  
Naučni rad  
Starost  
     
O nama  
Linkujte nas  
Kontakt  
     
Učenici o Mihajlu  
Prilozi  
   
   
   
   
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   english 
 
Učenici o Mihajlu Pupinu

Mihajlo Pupin - trajna inspiracija mladih

"Ništa ne čini čoveka toliko srećnim kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao ulažući u svoj rad svoje najbolje sposobnosti".
Ove reči našeg zemljaka Mihajla Pupina, svetski poznatog naučnika i velikog patriote, treba da nam svima budu podstrek i savet za lepšu budućnost!
Mihajlo Pupin, iako rodom iz malog banatskog sela Idvora i iz siromašne višečlane porodice, uspeo je da ostvari svoj životni san, da otputuje u inostranstvo i postigne veliko priznanje za doprinos nauci.
Sve ono za šta se ono borio, šta je uradio i stvorio, vredelo je i njegov trud se isplatio.
Bez znanja nema imanja.
Mihajlo je pošao u svet tražeći znanje, a imanje je usledilo zasluženim radom. Za Mihajla su novac, nauka, pronalasci i borba imali smisla jedino ako su služili ljudskom napretku i sreći.
Ličnost koja je najviše zaslužna za Mihajlov uspeh i sreću jeste njegova majka Olimpijada. Za njega je imala najviše razumevanja, bodrila ga je kad mu je bilo najteže i delila mu mudre savete koje je on pažljivo slušao. Iako nepismena, Mihajlova majka je bila veoma pametna osoba, prva je otkrila Mihajlov talenat i zalagala se da ga on iskoristi.
Da nije bilo te majčinske ljubavi i neograničene podrške, pitam se da li bi Mihajlo postao to što jeste. Sigurno da mu je ona bila najveći oslonac u životu.
Olimpijada je uobičavala da mu govori: "Dete moje, ako želiš da podeš u svet o kome si toliko slušao na našim poselima, moraš imati još jedan par očiju – oči za čitanje i pisanje. U svetu ima mnogo čega o čemu ne možeš saznati ako ne umeš da čitaš i pišeš. Znanje, to su zlatne lestvice preko kojih se ide u nebesa; znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život i vodi nas u život budućnosti pun večne slave”.
Mihajlo Pupin je osnovnu školu završio u svom rodnom mestu, Idvoru, sa odličnim uspehom. Kada sam u četvrtom razredu išla na ekskurziju u Idvor, obišla sam njegovu kuću i dvorište, a mnogo mi se dopalo što su mnoge stvari očuvane i imaju autentičan izgled. One su učinile da se vratim u prošlost i zamislim život u tako oskudnim uslovima.
Pa ipak on, veliki Mihajlo Pupin, izumeo je velika tehnička otkrića. Njegovi pronalasci u domenu telegrafije i telefonije su ogromni, dok u njegovom rodnommestu ljudi nisu ni razmišljali o tome.
Nakon završene osnovne škole, po nagovoru njegove majke Olimpijade, Mihajlo je dobio očevu dozvolu da upiše čuvenu Visoku školu, današnju gimnaziju "Uroš Predić" u Pančevu. Tamo se isticao i ubrajao u najbolje đake. Slušajući zanimljiva predavanja Slovenca Simona Kosa koji je objašnjavao fenomene fizike, Mihajlo je zavoleo ovaj predmet i odlučio da mu se sasvim posveti. Želeo je da zadovolji svoju radoznalost i otkrije one zagonetke što su ga zaintrigirale i ostale nerešene. Zanimala ga je pojava zvuka i svetlosti, koje je kasnije uspeo da naučno objasni. Kada je završio srednju školu, prihvatio je ponuđenu pomoć za školovanje u Pragu.
Nije se zadovoljio ni učenjem u Pragu, razmišljao je o svojim željama i rešio da ih ispuni. Da ode u inostranstvo. I otišao je u Ameriku. I uspeo je. Dokazao se.


 
 

Povodom godišnjice rođenja Mihajla Pupina njegova rodna kuća u Idvoru u potpunosti je rekonstruisa-na i konzervisana. [dalje]